Hallásvédelem

 

Ha nem használja, nem is védi!

Hallásvédelem
 

 

 

 

A munkavégzés során előforduló 85 decibelnél (dB) magasabb zajhatások huzamosabb időn keresztül gyógyíthatatlan halláskárosodást okoznak. Néhány jellemző zajszint: levélzizegés 10-20dB, beszéd 50-60dB, közúti forgalom 70-80dB, forgácsoló üzem 80-90dB, szegecselő gép 120-130dB. A hallásvédő olyan eszköz, amely egy személy által viselhető, és akit megvéd a káros zajhatásoktól.

A munkáltatónak egyéni hallásvédő eszközt kell biztosítani ha a zajszint meghaladja a 85dB-t.

A hallásvédők lehetnek füldugók (MSZ EN 352-2), fültokok (MSZ EN 352-1)  és sisakra szerelhető fültokok (MSZ EN 352-3).

A vonatkozó szabványok tartalmazzák azokat a követelményeket, amelyek meghatározzák a védőeszközök védőképességét azok jelölését.

Hogyan védjük megfelelően hallásunkat?

A hatásos védelem kiválasztásához ismerni kell a munkahely zajszintjét, a zaj frekvenciáját és a védőeszköz zajcsillapítási képességét. A csillapítási képességet meghatározhatják oktávsáv módszerrel (frekvenciánként), SNR módszerrel, ami alapján összetett zajcsillapítási értéket kapjuk meg, valamint HML módszerrel, ahol a magas, középső és alacsony frekvenciába tartozó zajok csillapítási értékét határozzák meg. A különböző adatok a védőeszközökön, azok csomagolásán, illetve a tájékoztatókon találhatók meg.

A védelem hatékonysága nagyban függ a védőeszköz helyes használatától.

Füldugók lehetnek egyszer használatosak, újra használhatók, vagy pántosak, illetve zsinórra erősítve.

Különböző anyagból, különböző formákban és méretben kerülnek forgalomba.

A füldugót fülünket felhúzva, a füldugót összenyomva kell behelyezni a hallójáratba, majd ujjunkkal rövid ideig tartanunk kell, míg a forma visszaalakul, és felveszi a hallójárat alakját.

A különböző füldugók SNR zajcsillapítási értéke általában 20-30dB.

A fültokokat fejpánttal saját fejméretre igazítva kell a fülre igazítani, hogy a párnák jól tapadjanak és teljes egészében fedjék a fület. A hallásvédő eszközöket tisztán, száraz, sugárzó hőtől távol, lehetőleg eredeti csomagolásban kell tárolni.

 

Fehér László
STEFI Munkavédelmi Szakbolt
védőeszközök biztonsági szakértője