Védőeszközök használata

 

A munkavédelmi eszközök biztosítása

A munkavállaló számára minden olyan munkavégzés esetén biztosítani kell a munkavédelmi eszközöket, mikor valamilyen munkájából adódó kockázatnak van kitéve. Ezeket a munkavállaló a munkavégzés teljes ideje alatt köteles viselni. Kiválasztásukat és használatukat az adott munkafolyamathoz kell igazítani, szükség esetén több munkavédelmi eszköz használatára is szükség lehet a dolgozó testi épségének megóvása érdekében. Ahhoz, hogy a munkáltató a megfelelő védőeszközöket tudja biztosítani a dolgozók számára, először kockázatbecslést kell végeznie. A védőeszközt a kockázat fennállásának kezdetétől köteles használni a munkavállaló.

A megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező védőeszközöket minden esetben a munkáltatónak kell biztosítania. Használatuk nem helyettesíthető pénzbeli – vagy egyéb – juttatással. A munkáltatónak minden esetben a kollektív érdekeket kell szem előtt tartania a munkavédelmi megoldások esetén, ezekbe a foglalkoztatottnak nem lehet beleszólása. A munkáltató kötelezettsége, hogy biztosítsa a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, védőképességét, a kielégítő higiénés állapotát, a szükséges tisztítását, karbantartását (javítását), pótlását.

Honosított harmonizált szabvány

A munkavédelmi eszközöknek az ún. honosított harmonizált szabványnak kell megfelelniük. Ez az európai szabványügyi szervezetek által elfogadott műszaki leírás.
A védelmi képesség tájékoztat arról, hogy mely kockázati tényező ellen nyújt védelmet az eszköz. A védelmi osztály azt mutatja meg, hogy milyen mértékű védelmet biztosít a védőeszköz. A védelmi fokozatot egy adott osztályon belül állapítják meg az alapján, hogy az adott típusú kockázati tényező viszonylatában milyen mértékű védelemről beszélhetünk.

Milyen a jó védőeszköz?

A munkavédelem során természetesen az a legfontosabb, hogy a védőeszközök hatékonyan akadályozzák meg a személyi sérüléseket. Az munkáltatónak az következőket felmérnie a munkavédelmi eszközök kiválasztásakor:

  • minden kockázat ellen biztosított-e védőeszközt;
  • minden kockázattal érintett személyt véd-e védőeszközzel;
  • a védőeszköz használatával a határérték alá csökkentette-e az expozíciót;
  • a védőeszköz használatának időbeni korlátozása megfelelő-e.

Emellett azonban a komfort kérdése sem elengedhetetlen. Lehetőség szerint az alábbi tényezőket is szem előtt kell tartani a védőeszköz kijelölésekor:

  • fiziológiai és ergonómiai tényezők;
  • munkakörnyezeti tényezők;
  • munkakörülmények;
  • pszichológiai tényezők;
  • összeegyeztethetőség más védőeszközökkel, munkaeszközökkel és öltözékkel;
  • a munkavállaló feladatai és személyes tulajdonságai.

A védőeszközök rendeltetésszerű használatának betartását a munkáltató köteles ellenőrizni. Amennyiben a védőeszköz nem megfelelő használatából baleset adódik, a felelősség a munkavállalót és a munkáltatót is egyaránt terheli.

 

Forrás: Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának weboldala