Kézvédelem

 

Ha nem használja, nem is védi!

Kézvédelem

 

 

 

 

Munkavégzés során a kéz a leggyakrabban veszélyeztetett testrész, a legtöbb sérülés a kezet éri, holott a védelmére igen sokféle védőkesztyű került kialakításra és forgalomba.

Milyen védelmet nyújtanak az egyes kesztyűk?

Csakúgy, mint más védőeszközöknek, a védőkesztyűknek is különböző MSZ EN szabványokban leírt követelményeknek kell megfelelniük. Általános követelményeket, mint a kesztyűk anyaga, méretezés, illeszkedés stb. az MSZ EN 420-as szabvány tartalmazza.

A különböző ártalmak elleni védelmet, védelmi képességeket más-más szabvány írja elő.

Védőkesztyűk - Stefi Munkaruházat

Mechanikai ártalmak

Leggyakrabban az MSZ EN 388-as sz. szabvánnyal találkozhatunk, ami a mechanikai ártalmakkal szembeni követelményeket határozza meg. Az MSZ EN 407-es a hőártalom, MSZ EN 374 a vegyszerek elleni védelmet nyújtó kesztyűk követelményeit tartalmazza. A mechanikai hatások elleni védelmi képességeket a (MSZ EN 388 sz. szabvány) négy tulajdonság alapján vizsgálják, majd úgynevezett védelmi szinteket állapítanak meg. Ezek segítségével könnyebben ki tudjuk választani a legmegfelelőbb védőkesztyűt.

A kesztyűket koptatóhatásnak, vágóhatásnak, szakítóerő hatásnak, szúróhatásnak vetik alá. A vizsgálat alapján 1-től 5-ig védelmi szinteket állapítanak meg. Az így kapott eredményeket a felsoroltak sorrendjének megfelelően számokkal jelölik. A rendszerint négyjegyű számok nagysága jelzi a védőkesztyűk,, erősségét”. A CE jelen túl ezek a számok is szerepelnek a védőkesztyűk mandzsettáján vagy a tájékoztatón. Például a 3.1.1.1. számsor azt jelöli, hogy a kesztyűnek erősebb a kopásállósága, azonban a vágóhatásokkal, szakítóerőkkel és szúróhatásokkal szemben gyengébb védelmet biztosít. A mechanikai hatások ellen védő kesztyűn egy kalapácsjel is található.

Vegyi ártalmak

A vegyi ártalmak ellen védő kesztyűket az MSZ EN 374 sz. szabvány szerint vizsgálják. Az ilyen kesztyűk lehetnek egynemű anyagúak, illetve komfortérzést biztosítása miatt kombinált összetételűek, pamut alapkesztyűt mártási technológiával nitril, gumi vagy neoprém, vinil bevonattal látják el. A gumi nagyon jól véd a vizes oldatú vegyi anyagokkal, a neoprém a savak és olajszármazékok, oldószerek ellen. A PVC jó kopás állóságú. A vegyszerek ellen védő kesztyűk fontos védelmi képessége a behatolási ellenállás és a vegyszerek átbocsátásával szembeni ellenállása. A behatolás során levegő vagy víz áteresztési vizsgálatával derül ki, hogy a kesztyű megfelel-e a behatolás ellen. Ha ellenáll, akkor megfelel a mikroorganizmusok elleni védelemnek.

A védőkesztyűk vegyszerek hatására bizonyos idő után elvesztik védelmi képességüket. Ezen idő alapján határozzák meg a kesztyűk védelmi teljesítményét. A vizsgálatok során többfele vegyszert – különböző töménységben – használnak. Az áthatolás függvényében 1-6 védelmi osztályba sorolják a kesztyűket. Az 1. osztály 10 perc, a 6. osztály 480 perc áthatolási időt reprezentál. A vizsgálat során megfelelő kesztyűket a vegyszerek elleni védelmi jellel (pajzs alakú keretben lombik) látják el. Bizonyos speciális esetekben a kesztyűk áztatásával ellenőriztetjük a használni kívánt kesztyű védelmi képességét. Az előző tulajdonságok miatt a mártott védőkesztyűk nem légáteresztők, nem szellőznek, így a használat során a kéz izzadni kezd. Ilyenkor javasolt a két pár kesztyű váltakozva történő használata. Említést érdemel a hőártalom ellen védő kesztyűk tulajdonsága.

Hőálló kesztyűk

A kesztyűket sugárzó hő, kontakt hő vagy fröccsenő fémolvadékkal szembeni viselkedését vizsgálják természetesen a vonatkozó szabványok szerint. A vizsgálatokkal védelmi szinteket állapítanak meg, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a kesztyű belső felülete 15 mp alatt hány foknál emelkedik (100-500°C-ig melegszik) 10°C-kal. Más-más vizsgálatok vonatkoznak a kontakt hő, a sugárzó hő vagy az olvadt fémfröcskölés elleni védelem megállapítására.

A hőálló kesztyűk teljesítmény szintjét 1-4-ig jelölik. A hő elleni védelemre utaló tűzjel mellett a kesztyűk egyéb jellemzőit is fel kell tüntetni.

Például:

4 – égési tulajdonság
l – kontakt hő
3 – átadott hő
x – sugárzó hő
4 – olvadt fém kismértékű fröccsenése
x – olvadt fém nagymértékű fröccsenése

A számok a kesztyűk teljesítményét, különböző védelmi képességeit jelölik. Az x-szel jelölt hatást nem vizsgálták. Villamos szigetelőkesztyűk, villamos feszültség ellen védő kesztyűk a III. védelmi osztályba tartozó védőkesztyűk, mert általuk halálos, illetve visszafordíthatatlan károsodást okozó egészségkárosodások háríthatók el. A vonatkozó szabványok MSZ EN 60903 kiemelt követelményeket tartalmaz a gyártásuk, felhasználásuk és ellenőrzésük tekintetében.

A kesztyűket védelmi osztályokba sorolják a vizsgálati és a használati feszültségek alapján. A vizsgálati feszültség mindig nagyobb, mint a használat során fellépő feszültség. Például a 00 a védelmi osztály vizsgálati feszültsége. A 2500 Volt használati feszültség 500 Volt. A 2. védelmi osztály szigetelési feszültség 20 000 Volt, használati feszültség 17 500 Volt. A jelölések a csomagoláson és a kesztyűn is szerepelnek. Lényeges a gyártási időpont, mert az 1-4 osztályba tartozó kesztyűket félévente villamos felülvizsgálatnak kell alávetni még akkor is, ha közben nem használják. A 00 és 0 osztályú kesztyűket szemrevételezéssel is lehet vizsgálni.

 

Fehér László
védőeszközök biztonsági szakértője
STEFI Munkavédelmi Szakbolt