Ipari védősisak

Ha nem használja, nem is védi!

 

Ipari védősisak

 

 

 

 

 

Mire kell figyelni védősisak használatakor?

Azokon a munkahelyeken, ahol a fej sérülésnek van kitéve (szűk munkahelyek, magasban-mélyben végzett munkák, leeső tárgyak), ipari védősisakot kell használni.

 

stefi munkaruházat védősisak

 

A sisaknak a vonatkozó szabvány (EN 397) követelményeinek kell megfelelni. A sisaknak meg kell akadályozni, hogy azt a leeső tárgyak átlyukasszák, illetve el kell nyelnie a ráeső tárgy energiáját, anélkül, hogy a sisakban dolgozó személy megsérülne.

A forgalomban lévő beütődés elleni védősapkák (baseball sapka alakú) nem helyettesítik az ipari védősisakokat.

A gyártás időpontja (év, negyedév), a származási hely, a kiegészítő követelmények és a méret a sisaksild belső felén van feltüntetve.

A sisakok használati ideje 3-5 év,. Súlyuk általában 300-400 gramm. Figyelmet kell fordítani a szerelvényekre, a fejkosárra, az állszíj milyenségére, a komfortosságra.

Meddig használható egy védősisak?

Rendszeres és rendeltetésszerű használat esetén a sisakok élettartama a gyártó által megadott 3-5 év, illetve 6000-8000 munkaóra. Élettartamát nagymértékben befolyásolja az UV sugárzás, tekintettel az alapanyag összetételére, ami HD polietilén, illetve ABS nevű műanyag.

A tárolás módja is befolyásolja a sisak élettartamát, tekintettel az UV sugárzásra. Helytelen az autó kalaptartóján, műszerfalán vagy a tűző napon tárolni a sisakot.

A használaton kívüli huzamosabb időszakot érdemes dokumentálni.

Létezik UV indikátorral (piros kör) ellátott védősisak, amelyen a sugárzás hatására a piros szín kivilágosodik, kifehéredik, így jelezve az eltelt használati időt.

UV indikátorral ellátott védősisakFehér László
védőeszközök biztonsági szakértője
STEFI Munkavédelmi Szakbolt