Lábvédelem

Ha nem használja, nem is védi!

Lábvédelem

 

 

 

 

A kéz után a láb az, amelyet a legtöbb károsító hatás érhet a munkavégzés során. Ezen túlmenően a láb komfortérzete, fáradtsága is befolyásolja a munkavégzés hatékonyságát, ezért a biztonsági szempontokon túl a lábbelik kiválasztásánál különböző anatómiai követelményeket is figyelembe kell venni.

Ezt elsősorban a lábbeli talpszerkezet formája és anyaga befolyásolja. A lábbeli nyújtson védelmet az elcsúszás, a leeső tárgyak, a vegyszerek, a hő vagy a hideg hatások ellen, valamint feleljen meg az ergonómia és egészségügyi követelményeknek és rendelkezzen CE jellel.

Munkavédelmi cipők - Stefi Munkaruházat

Munkavédelmi cipők csoportjai

A szakmai lábbeliket három csoportra osztjuk.

Munka lábbelik (MSZ EN 347-1): az orrmerevítő nélküli cipők, bakancsok, csizmák, klumpák.

Védő lábbelik (MSZ EN 346-1): az orrmerevítő védelmi energiája 100 Joule.

Biztonsági lábbelik (MSZ EN 345-1): az orrmerevítő védelmi energiája 200 Joule.

A munkavédelmi lábbelik kategóriái

A munka lábbelik 01-től 05-ig szóló kategóriája növekvő sorrendbe kiegészítő tulajdonságokat tartalmaz. A 0l. kategória zárt kéregrészt, olajálló talpat, energia elnyelő sarokrészt és antisztatikus tulajdonságokat feltételez.

A védő lábbelik PB P1, P2, P3, P4 és P5 kategóriába, a biztonsági lábbelik SB S1, S2, S3 kategóriákba sorolhatók.

A lábbelik mindegyikén feltüntetésére kerül a gyártő, a védelmi képesség, méret és a CE jel, valamint esetleges speciális biztonsági jelölések: ,,P” – talpátszúrás elleni védelem, CI – hideg elleni védelem, WRU – vízáteresztő, nedvességfelvevő képesség, ,,C” elektromosságot vezető képesség.

A lábbelik elcsúszás elleni védelmét a talp kialakítása és anyaga befolyásolja, de ez nem előzi meg a baleseteket, mert a súrlódást a padozat anyaga, tisztasága, érdessége, nedvessége nagymértékben csökkentheti.

Meddig hordhatja biztonsággal ugyanazt a lábbelit?

A lábbelik élettartamát nagyban befolyásolja az tisztítása, karbantartása és tárolása. Ez a terület ma még sok kívánnivalót hagy maga után. A vizsgálatok csak utánozni tudják a lábbeliket ért munkahelyi hatásokat, de kényelmi szempontokat nem állapítanak meg. Ezt Önnek kell eldönteni, mert ma már léteznek biztonságos és kényelmes lábbelik.

 

Fehér László
védőeszközök biztonsági szakértője
STEFI Munkavédelmi Szakbolt