Légzésvédelem

 

Ha nem használja, nem is védi!

legzesvedelem

 

 

 

 

A munkahelyek levegője az emberi szervezetre káros porokkal, gázokkal, gőzökkel lehet szennyezett.

Rossz minőségű, szennyezett a levegő, ha a megengedett értékeket meghaladóan tartalmaz gázokat, gőzöket, porokat, füstöt, ködöt illetve oxigénhiányos a légtér. Oxigénhiányos a légtér, ha a levegő 18 térfogatszázaléknál kevesebb oxigént tartalmaz.

A légzésvédők a légutak védelmére szolgálnak, a helyesen kiválasztott és megfelelően használt védőeszköz kellő védelmet nyújt a szennyező anyagok ellen.

Hogyan védhetjük magunkat a szennyezett levegőtől?

A munkahelyeken ismerni kell a szennyező anyag típusát, mértékét valamint, hogy elegendő oxigén van-e a levegőben. A levegő szennyezettségének veszélyessége függ a szennyező anyagok (egyidejűleg több is lehet) minőségétől, mennyiségétől és az expozíció idejétől.

A légzésvédelem megoldható a levegő tisztításával – ezek a szűrő típusú légzésvédők- és levegő vagy oxigén betáplálásával.

A szűrő típusú légzésvédőket (részecskeszűrő félálarcok, szűrőbetétes álarcok) csak akkor szabad használni, ha a levegőben lévő mérgező anyag ismert, koncentrációja nem haladja meg az 1 térfogatszázalékot és az oxigénkoncentrációja nagyobb 18 térfogatszázaléknál. Nem használható kis légterű zárt helyiségben, tartályban, alagútba (borospincében must erjedésekor).

A légzésvédő álarcok típusai

A részecskeszűrő félálarcokat az MSZ EN 149. sz. szabvány szerint vizsgálják, állapítanak meg követelményeket. Alkalmasak szilárd por, köd, aerosolok, füst megszűrésére, A felálarcon található jelölések közül ,,FF” betűk az egyszer használatosságot jelölik, míg a ,,P” betű a részecske szűrők egységes jelölése (FFP). A betűk utáni számok (1-3-ig) a védelmi képességre utalnak. A számok után található SL betűk szilárd és folyékony részecskék szűrését igazolja.

A védelmi képességek szerint az FFPl-el jelölt felálarcok inert, nem veszélyes porok ellen véd négyszeres MK (Mérgezőanyag Koncentráció) értékig.

Az FFP2 gyenge mérgek mérsékelten veszélyes anyagok ellen l2-szeres MK értékig. Az FFP3 erős mérgek ellen véd 50-szeres MK értékig. A szűrőn átjutó szennyezőanyag szerint az FFPl 78%-os, FFP2 92%-os, FFP3 jelölésű 98 %-os védőképességgel rendelkezik. A porálarcok, szűrőbetétek használati ideje függ a káros anyag minőségétől, koncentrációjától, a végzett munka nehézségétől, felhasznált levegő mennyiségétől, összességében a szűrő terhelésétől.

Arcmaszk - Stefi Munkaruházat

Mennyi ideig használható ugyanaz a légzésvédő eszköz?

A felhasználó általában a légzésvédőn áthaladó levegő szagából, ízéből, légzés elnehezüléséből érzékeli a védő eszköz elhasználódását. Ilyen esetekben a légzésvédőt azonnal ki kell cserélni. Ha a szennyező anyagkoncentrációja meghaladja az l tj százalékot szűrőbetétes teljes álarcot kell használni.

A részecskeszűrő félálarcokat egyetlen alkalomra, egy műszakra tervezték, csak így használhatók. A több alkalomra, műszakra tervezett fel álarcokat telítődési vizsgálatnak vetik alá a vizsgálat megtörténtét, eredményességét D betűvel jelölik. (pl. FFP 3D) A részecskeszűrőknek tökéletesen kell illeszkedni az arcra. A megkívánt illeszkedést a szakáll vagy bajusz nagymértékben és karosan befolyásolja. A kényelmi komfortot növeli a felálarcon lévő kilégző szelep. A felálarcok helyes felhelyezését úgy ellenőrizhetjük, ha a szelep nélkül szűrőt két tenyerünkkel befogjuk, és erős kilégzést végzünk. Ha a levegő a széleknél kiáramlik, az illesztés még nem tökéletes. A szelepes álarcot ugyan így kell lefedni, de kilégzés helyett belégzést kell végezni.

A szennyezett területre csak helyesen illeszkedő, jól működő légzésvédőben szabad belépni.

Fehér László
védőeszközök biztonsági szakértője
STEFI Munkavédelmi Szakbolt