Szem- és arcvédelem

 

Ha nem használja, nem is védi!

Szem- és arcvédelem

 

 

 

 

Munkahelyi környezetben a sérülékeny szem különösen ki van téve mechanikai, vegyi hatásoknak és a sugárzások ártalmainak. A védőszemüvegek alkalmasak az említett ártalmak megakadályozására, elhárítására. A védőszemüvegeknek biztonságosnak, esztétikusnak, kényelmesnek is kell lenni, mert használatuk így könnyebben elfogadtatható.

Milyen baj érheti szemünket megfelelő védelem nélkül?

A szemnek különböző részei vannak, úgy mint szemhártya, pupilla, szemlencse retina stb. A veszélyek lehetnek mechanikai hatások (ütések, por, fémrészecskék), ami miatt a szaruhártya átlyukadhat, az írisz elszakadhat, a szemlencse homályossá válhat.

A kémiai veszélyek következménye, a szaruhártya bántalmak, fertőzések, kötőhártya gyulladás. A sugárzás, az elektromos veszélyek vagy a termikus veszélyek nagymértékben rontják látásunkat, szemünk alkotóinak épségét. A különböző említett veszélyek elhárítását, hatásuk megakadályozását eredményezik a jól kiválasztott védőszemüvegek. A védőszemüvegeknek védelmi képességeiktől függően különböző szabványokban előírt vizsgálatának kell megfelelni.

Védőszemüvegek - Stefi Munkaruházat

Hogyan válasszunk védőszemüveget?

A különböző követelmények megfelelőségét a gyártóknak tanúsítani és jelölni kell. Külön jelölik a szemüvegkeret típusára és a látómező típusára vonatkozó tudnivalókat, amit a kereten, valamint a látómezőn is feltüntetnek.

A kereten található jelölések: agyártó neve, szabvány száma (MSZ-EN 166), felhasználási terület, mechanikai ellenállás jele (F).

A felhasználási területeket számok jelzik: 3 = folyadékok, cseppek, 4 = nagyméretű porszemcsék, 5 = gázok, finom porok, 8 = villamos ív, 9 = meleg, szilárd anyagok és fémolvadók.

A látómező típusának jelölése a következő: szűrőképesség 2 és 3 = UV sugárzás, 4 = IR sugárzás, 5 és 6 = napszűrés védelmi osztályt, 1,2 és7 közötti számok jelzik, a védelmi osztályt. Az optikai osztályt 1-es = állandó viselet lehetséges, 2-3-as = alkalmankénti viselet lehetséges.

,,F” a mechanikai ellenállás jelölése, „K” apró részecskék károsító hatásának jele, ,,N” páramentesség, ,,R” az IR sugárzáselleni védelem jele.

A mechanikai ellenálló képességet az ütközés mértéke határozza meg. Nagy, közepes és gyenge energiájú ütközés lehet, amit A-B vagy F betűvel jelölnek.

A gyártók vásárlói tájékoztatóban is nyilatkoznak a szemüveg tulajdonságairól feltüntetve, hogy a szemüveg milyen általános és speciális más követelményeket támasztő szabvány előírásainak felel meg.

 
Fehér László
védőeszközök biztonsági szakértője
STEFI Munkavédelmi Szakbolt