Légzésvédelem a járványok ellen

légzésvédelem

Védekezz az influenza és a koronavírus ellen! A légzésvédelem egyre fontosabbá válik.

Mostanában felmerült a veszély, hogy egy új magas megbetegítő képességű influenza altípus alakul ki, mely az egész világot veszélyezteti. Célunk nem a pánik keltés, azonban néhány információt összeszedtünk, amit érdemes tudni a megelőzéssel kapcsolatban.

Természetesen nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása, megfelelő vakcinák, szérumok előállítása is, azonban egy megfelelő légzésvédelmi maszkkal nagyban növelhetjük az esélyeinket a fertőzésekkel szemben. A megbetegedés ellen a legegyszerűbben és leghatékonyabban egészségvédelmi/munkavédelmi maszkkal védekezhetünk. Amennyiben olyan környezetben tartózkodsz, ahol valószínű influenza vírussal való fertőződés veszélye, viselj egészségvédelmi maszkot.

Nagyon fontos a légzésvédő viselésének módja és időtartama. Válassz olyan orrot és az arcot beborító maszkot, melyet azzal a céllal fejlesztettek ki, hogy a viselő személyt megvédje a levegőben lebegő szennyező anyagoktól. Más szóval a folyadékcseppek és szilárd részecskék belégzésétől. A maszk szűrője ugyanis kiszűri a szennyeződéseket, így azok nem jutnak be az emberi szervezetbe.

Éppen ezért a munkavédelem mellett ezek a maszkok alkalmasak az influenza és az egyéb légzőszerven keresztül terjedő vírusos megbetegedések megelőzésére is. Az influenza ugyanis cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a levegőben lebegő apró folyadékcseppek, váladékcseppek hordozzák az influenza vírusát. Ha ezeket belélegezzük, akkor fennáll a fertőzés veszélye.

légzésvédelem

Az egészségvédelmi maszkot szokták munkavédelmi maszknak is nevezni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket nem szabad összetéveszteni az orvosi azaz a sebészi, műtéti maszkkal. Míg a sebészeti maszk a kilélegzett levegőt szűri meg, ezért viselőjét csak kis mértékben védi. Ezzel szemben a munkavédelmi vagy egészségvédelmi maszk a belélegzett levegőt szűri meg, megakadályozva ezzel a nem kívánt vírusok, részecskék, szennyeződések belélegzését.

Egy maszk csak addig nyújt védelmet, amíg az arcunkon tartjuk, ahogy levesszük be is szennyeződik a belseje. Éppen ezért egy maszk, csak egyszer nyújt teljes védelmet. Érdemes a minden használatra újat felvenni.

Milyen típusú maszkot érdemes választani?

Az EN 149:2001 szabványban három védelmi fokozatot különböztetünk meg:

  • FFP1
  • FFP2
  • FFP3

Az „FF” betű azt jelenti, hogy egyszer használható az adott maszk, a „P” betű pedig a részecske szűrő egységes jelölése. A számok 1-3ig pedig a védelmi képességre utalnak. Amennyiben a számok után található betű (SL) pedig a szilárd és folyékony részecskék szűrését igazolja.

A védőképesség a nagyobb számmal rendelkező maszkok esetén nagyobb, tehát a FFP3 típusú maszk biztosítja a legnagyobb védelmet. Minimum az FFP2 fokozat szükséges a vírusok elleni védelemhez, azonban ha biztosra akarunk menni, érdemes az FFP3 típusú maszkot választani.

Fő a légzésvédelem, védekezz az influenzavírusok ellen szűrőmaszkkal! Ne hagyd, hogy ledöntsön a lábadról a vírus! Nézz be hozzánk a Stefibe és szerezd be az egészségvédelmi maszkod!

Ha szeretnél többet megtudni a munkavédelmi légzésvédelemről és a maszkokról, olvasd el az erről szóló cikkünket!

https://www.stefimunkaruhazat.hu/legzesvedelem/